het geweldige suriname en 't dramatische onderwijs
Door: Dionne
Blijf op de hoogte en volg Dionne
15 Februari 2008 | Suriname, Paramaribo
Lieve allemaal,
Wat veel reacties!! dat verwacht ik nu dus weer he. haha. heerlijk om te lezen allemaal!
Ik heb echt een top tijd hier! Het weer is hier altijd goed, niet altijd zon, maar wel altijd dezelfde temperatuur. Bij het zwembad kunnen we ons heel prima vermaken. Begin al redelijk op een neger te lijken.
Laat ik maar even beginnen met waar we hier eigenlijk voor zijn gekomen, stage. De eerste week hebben we heel hard vakantie gehouden en zijn we bijna vergeten dat hier stage moesten gaan lopen.
De dagen voordat we stage moesten gaan lopen hebben we verschillende surinamers gesproken die aan Danielle en mij vroegen waar we stage zouden gaan lopen. Toen we vertelden dat we in de wijk Latour stage zouden gaan lopen was iedereen geschokt. Het scheen een echte achterstands buurt te zijn, waar alleen maar creolen wonen.
De school hoort om 8 uur te beginnen. Dat betekent dat wij om kwart over zes uit bed moeten. Dit lijkt heel vroeg, maar heel Paramaribo is rond die tijd wel wakker (Ook als jij die avond ervoor om 5 uur thuis bent gekomen, erg fijn.) dan moeten we een kwartiertje lopen naar de school bus. Deze bus is voor de leerkrachten van twee verschillende scholen. In die bus moet je echt niet proberen om zomaar ergens te zitten want alle juffen hebben hun eigen plek. De bus rijdt in een halfuurtje naar Latour. Dit is het gebied waar onze school is. De eerste dagen hebben we veel met de directeur gepraat over wat nou precies de bedoeling is van onze stage. Dit is een ontzettend lieve man die echt geïnteresseerd is in ons. Het enige probleem wat hij heeft (en wat eigenlijk heel erg veel surinamers hebben) is dat hij heel veel praat maar helemaal niks zegt. Surinamers hebben er echt een handje van om om zaken heen te draaien en onwijs lange verhalen te vertellen waarvan je uiteindelijk niet weet wat hij of zij er mee wilde zeggen.
De dagen daarop heb ik in verschillende klassen geobserveerd en het onderwijs is hier echt dramatisch. De scholen horen hier om 8 uur te beginnen, maar als nog niet alle leerkrachten er zijn, zijn er klassen die gewoon anderhalf uur later beginnen. De scholen horen om 1 uur weer uit te gaan, maar vaak hebben de leerkrachten geen zin meer, en sturen ze de kinderen eerder naar huis. Verder worden sommige dingen echt helemaal verkeerd uitgelegd. De eerste dag zat ik in een klas aan te horen dat je voor het voltooid deelwoord altijd de, het of een kan zetten. Ze hebben vaak dus echt geen idee wat ze aan het doen zijn. (voor de mensen die niet snappen wat daar fout aan is, aller eerst Ga je schamen! en ten tweede zet je voor een zelfstandig naamwoord de, het of een)
Alles wat ik op de pabo heb geleerd moet je hier echt vergeten om voor de klas te kunnen overleven (Even voor de pabomutsen, van een instructietafel, coöperatief leren of positieve benadering heeft nog nooit iemand gehoord) De kinderen krijgen wel vanaf groep 3 elke dag huiswerk.
De tweede week kreeg ik een 5e klas aangewezen, dat is dus in Nederland groep 7. Ik ben drie dagen in deze groep geweest, maar vond het echt verschrikkelijk. Sinds vier jaar mag er in het onderwijs hier niet meer geslagen worden, maar dat gebeurt dus echt nog volop. De vrouw die voor deze groep staat is echt een vreselijk mens. Een kind hoeft maar een kik te geven en hij of zij heeft een klap te pakken, en echt geen klein tikje. Het was echt verschrikkelijk om te zien hoe bang die kinderen van die klas zijn. Ik heb meteen daarna gevraagd of ik in een andere klas geplaatst zou kunnen worden en vanaf maandag ga ik dus naar een andere. Nou maar hopen dat hier niet wordt geslagen want je kan je niet voorstellen hoe het is om te zien. Daarnaast zouden de kinderen mij ook niet heel serieus nemen als ze erachter komen dat ik niet sla. Dus ik ben heel blij dat ik naar een andere klas kan.
Dit is allemaal wel heel negatief, maar ik heb het hier echt heel erg naar mijn zin. Hoop dat ik een leuke groep krijg en dat ik hier nog iets kan veranderen, maar dat is dus nog even afwachten.
Verder gaat het erg goed met salsales. Danielle, Mayke en ik zitten bij de semi-gevorderen en Amanda en Linda bij de beginners. We dansen twee keer in de week twee uur lang. De lessen zijn echt geweldig! Over een maand moeten we afdansen en dan komen we als het goed is bij de gevorderden. Tijdens het uitgaan kan je hier heel goed oefenen, je moet eigenlijk wel want als je voorbij de dansvloer loopt trekt iemand je er wel op die je de meest rare draaien laat maken.
Verder hebben we al een hoop mensen leren kennen, iedereen is echt heel aardig. Je moet alleen echt heel erg uitkijken voor zwervers want die hebben het echt voorzien op stagiaires. Van de week trok er eentje iets te hard aan m’n arm. Dat is toch wel vervelend.
Ik was vorige week natuurlijk jarig en dat was helemaal top. We zijn eerst wat wezen drinken bij ’t vat (zitten alleen maar Nederlandse stagiaires) Daar was een band aan het spelen en die meiden hadden doorgegeven dat ik jarig was. Gingen ze een heel verjaardagsrepertoire voor me spelen en toen moest ik in m’n eentje naast hun gaan dansen!! Toen we om een uurtje of 5 thuis kwamen hingen er overal ballonen. Was echt een top verjaardag!
Ons huis is ook nog steeds helemaal top, de buren geven onderhand elke avond een feestje dus muziek is er altijd wel. Verder zijn we aardig aan de koude douche gewend en van kakkerlakken schrikken we iets minder dan in het begin. Met die meiden onderling gaat het ook heel goed, iedereen doet gewoon lekker z’n eigen ding.
Als ik echt voor de klas heb gestaan laat ik jullie weten hoe het was. Bedankt voor alle lieve mailtjes, smsjes en belletjes!!
Heel veel liefs
Dionne
Heel veel liefs
Dionne
15 Februari 2008 - 22:47
Smeer:
leuk hoor zo'n bericht maar ik wacht nog steeds met smart op foto's van lekkere kerels.. vooral van de mooiste pabo student EVER..hahahahah:P grapje
ik mail je na t weekend schat, dan heb ik hopelijk wat leuke verhalen te vertellen.
veeeel kusjes -
15 Februari 2008 - 22:51
Harold (rest Slaapt):
Leuk om weer te lezen.
Wat een andere wereld he.
Dat slaan lijkt me ook vervelend om mee om te gaan. Maak er iets moois van. Als jij kunt laten zien dat het ook anders kan.....heb je al heel veel bereikt!
See ya.
Harold en de slapende rest.
(Bedenk je wel dat dingen die je hier opschrijft ook door iedereen op het world wide web gelezen kunnen worden) -
15 Februari 2008 - 22:52
Harold:
p.s. ik zit niet te wachten op die foto's van die kerels :-)
16 Februari 2008 - 10:01
Arthur En Petra:
Hoi Hoi Dionne,
Leuk om te lezen dat het goed gaat daar en dat je het naar je zin hebt. Had ook niet anders verwacht.
Maar over dat slaan, kun je dat niet aangeven bij de directeur dan?? Daar zou toch iets aan gedaan moeten worden?
Maar goed, nog veel plezier met het ontdekken van alles en lees je volgende ervaring wel weer.
Knuffff
Petra en Arthur -
16 Februari 2008 - 10:22
Fred.maijer@casema.n:
Hoi Dione, blij dat je het toch naar je zin hebt, wij vinden het heel leuk dat we op deze mannier contact hebben en nog iets van je lezen en zien, ik laat dit ook aan opa en Oma zien, passen jullie goed op elkaar en geniet er van, groetjes aan de andere meiden, liefs Maris en Fred. -
16 Februari 2008 - 10:51
Emily:
He dionne, leuk om je verhalen te lezen! Het gaat dus super goed daar, echt super leuk! Hier gaat ook alles goed, de zon schijnt zowaar! Het gymmen is ook super leuk alhoewel de pijntjes nu wel beginnen te komen! Het is best intensief! Verder gaat alles goed en ik hoop snel weer wat van je te horen! De groetjes aan de meiden en veel liefs.
Liefs Emily. -
16 Februari 2008 - 11:04
Mama:
Hoi lieverd, leuk om die foto's te zien! ik bel je vanavond even!
dikke kussen -
16 Februari 2008 - 12:19
Brakke Takken:
hai moppie,
top om je verhalen weer te lezen, we genieten omdat jij geniet..super relaxt dat je een leuke verjaardag hebt gehad..ook zonder de aanwezigheid van herp en bier.
hopelijk komt het snel goed voor de klas, ze zullen een hoop van je gaan leren......
we kijken uit naar je volgende verhaal,
Herp en bier
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx -
16 Februari 2008 - 17:30
Sista:
Heeej dushi!!!
Ik missss jou!!! Wat een leuk berichje:D
Ik mail je morgen even!
(K)!!! -
17 Februari 2008 - 17:31
Pas Getrouwden:
HI meis,
Leuk om weer over al jullie ervaringen te lezen. Wat het slaan op school aangaat, ja......cultuur verschil....wel moeilijk om te zien en mee te maken maar probeer je eigen ding te doen. Misschien kan jij een ander/beter voorbeeld geven en als die kinderen aanvoelen dat het ook met woorden kan ipv klappen veranderd er misschien een hele hoop in de positieve zin. Leuke foto's trouwens. Geniet en succes.
Dikke kus
Fred en Miranda -
18 Februari 2008 - 12:02
Rosalie:
haaai skaatie,
Wederom bewondering voor wat je doet en mee maakt!! ik kan niet anders zeggen als geniet en ga zo door!!
Dikke kusss -
19 Februari 2008 - 13:42
Car:
Wow chick ;)... Vieze zwervers haha je leeft gelukkig nog.... Ga jij daar het goede voorbeeld geven?! Kan niet wachten op de mannenfoto's... -
19 Februari 2008 - 15:17
Paola:
he hoi dionne .
kreeg vandaag door dat je een site hebt :) leukkkk... herkennen we je nog als je terugkomt ......??
Zijn ze daar ook niet dol op dikke billen ...wel eventjes wat aan gaan eten schatje :)
zal je gaan volgen doei doei
Paola -
20 Februari 2008 - 17:42
Anja, Edwin En Sam:
He Dionne, Ik ga het neit hebben over het slaan (is al genoeg over gezegt) Waar ik me wel zorgen over maak is het salsadansen. 2xpw 2 uur les......je kan natuurlijk ook overdrijven. Ik sta in april dus compleet voor schut? nou fijn hoor. Groetjes en hou ons op de hoogte van al je belevenissen.
x Anja -
21 Februari 2008 - 18:23
Hans:
Heee Dionne....
Ik ben gelijk even naar de schoolfoto's gaan kijken na we elkaar gesproken hebben. Erg leuk en had dit een beetje verwacht..... het is nu eenmaal de werkschuit niet toch?
Regenseizoen bijna over dus kan het alleen nog maar leuker gaan worden. Niet voor te stellen vanuit een koud Stockholm maar morgen weer heerlijk thuis. Ik bel volgende week nog even en kan niet wachten tot we je zien op Zanderij International Airport!!!
Kus -
22 Februari 2008 - 21:45
Marie Anne:
Hoi Dionne!
Wat leuk om je verhalen te lezen!! heel veel succes op je stage en ik zal je verhalen zeker nog gaan lezen!! ben benieuwd in welke klas je komt en wat je allemaal gaat doen daar! kortom: geniet!
groetjes, Marie Anne (studiecoach-exgroeplid :P) -
26 Februari 2008 - 19:28
Tjeerd:
Hee, D
Wat gaaf om je verhalen te lezen. ben blij voor je dat je het daar bnaar je zin hebt en heb er ook vertrouwen in dat het met die klas goed komt. Gaat het een beetje goed met je salsa lessen...??
Verwacht wel een masterclass van je in het hoffski als je geslaagd bent....
Ga vooral nog lekker geniet en succes nog.
Groeten, tjeerdie peerdie -
04 Maart 2008 - 10:30
Sabina:
Hey Dionne,
Is dat echt waar van dat eerder naar huis en later school? Wow, en ik ga niet zeuren om minder huiswerk en misschien stuur ik je wel survival tips.
-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-Sabina
Survivaltip 1: Als je iets uitlegt, vraag dan daarna of ze echt echt "goed"
snappen. (Soms is het een rottip) -
04 Maart 2008 - 12:38
Sjaantje:
Chickie!!!
Hoe is het met je? Heeft Aman de groetjes nog doorgegeven? Wat onwijs gaaf dat jullie nog 2 weekjes gaan uitrusten op Tobago, ik ben nu al jaloers! hihi, hoorde dat het echt te heftig is op stage, laat je niet gek maken heh kanjer!
Zet 'm op! Heel veel liefs en een hele dikke kus van mij -
06 Maart 2008 - 17:18
Deniz Arslan:
hoi dionne hoei is het in suriname